Έρευνα δείχνει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου

Σύμφωνα με έρευνα, η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Πάνω από 67.000 γυναίκες άνω των 26 ετών συμμετείχαν στη μελέτη της NHS (Nurses Health Study) συμπληρώνοντας αρκετά ερωτηματολόγια που είχαν να κάνουν με τη διατροφή, το κάπνισμα και την υγεία τους. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν 4 φλιτζάνια καφέ ή και περισσότερο την ημέρα, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν 1 φλιτζάνι καφέ ή λιγότερο την ημέρα.


Καφές και ορμόνες

Η ορμονική ανισορροπία παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των περισσότερων μορφών καρκίνου στις γυναίκες. Το επιπλέον σωματικό λίπος παίζει επίσης μεγάλο ρόλο καθώς προκαλεί αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων μιας γυναίκας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που διατηρούν ένα υγιές βάρος, ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι 2 φορές πιο συχνός στις υπέρβαρες και 3 φορές πιο συχνός στις παχύσαρκες γυναίκες. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου επηρεάζοντας τις ορμόνες και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τις αντικαρκινικές ιδιότητες του καφέ σε σύγκριση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ πιο σημαντικοί τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου. Προσθέτουν επίσης ότι η προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ είναι πιθανό να εξαλείψουν οποιοδήποτε όφελος του καφέ. 

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν η καφεΐνη ή άλλες ουσίες του καφέ οφείλονται για το πόρισμα της έρευνας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να συμβουλέψουν τις γυναίκες να πίνουν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Για τις γυναίκες που είναι ήδη λάτρεις του καφέ όμως τονίζουν ότι μπορεί να έχουν έναν επιπλέον πιθανό σύμμαχο στη μάχη του καρκίνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου