Η συχνή κατανάλωση τηγανιτού κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη


Σύμφωνα με νέα μελέτη, η συχνή κατανάλωση τηγανιτού κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη έως και 40%.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, σχηματίζονται καρκινογόνες χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια εξέτασαν 2.000 άνδρες που συμμετείχαν σε μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τη συχνότητα, την ποσότητα και το είδος του κρέατος και των πουλερικών που κατανάλωναν. Επιπλέον, ερωτήθηκαν σχετικά με τις μεθόδους μαγειρέματος (στο τηγάνι, στη σχάρα) που χρησιμοποιούσαν.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερες από 1.5 μερίδες τηγανιτού κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό) την εβδομάδα είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 30% ενώ οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερες από 2.5 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, μαγειρεμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έως και 40%.
Ειδικά για τα χάμπουργκερ (μπιφτέκια), οι ερευνητές δήλωσαν πως λόγω του γεγονότος ότι κατά το ψήσιμο επιτυγχάνεται γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας τους, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο διότι σχηματίζονται σε αυτά μεγάλες ποσότητες καρκινογόνων χημικών ουσιών.
Όσον αφορά τα πουλερικά, φάνηκε πως οι άνδρες που τα κατανάλωναν κυρίως ψητά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με εκείνους που τα κατανάλωναν τηγανητά.
Έτσι λοιπόν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια διατροφή πλούσια σε τηγανητό κρέας ή πουλερικά κάθε είδους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ανδρών για καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, ακόμη και όταν τα κρεατικά μαγειρεύονται στην σχάρα, ο κίνδυνος παραμένει σε μικρότερο όμως ποσοστό.
Αν και ο λόγος για τον οποίο το τηγάνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου παραμένει σχετικά ασαφής, οι ερευνητές προτείνουν πως ευθύνονται οι ενώσεις οι οποίες είναι γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες. Αυτές οι καρκινογόνες ενώσεις δεν υπάρχουν στα ωμά κρέατα αλλά παράγονται όταν αυτά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι ετεροκυκλικές αμίνες, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου.
Μπορεί το τηγανιτό ή το ψητό στα κάρβουνα κρέας να μην συγκρίνεται  γευστικά με το βραστό ή ψητό στον φούρνο κρέας, προσπαθήστε όμως να το περιορίσετε, όσο και όποτε έχετε τη δυνατότητα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου