Ανοικτή επιστολή Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας προς Υπουργό Υγείας, ΕΣΑΜΕΑ, επιτροπές του ΕΟΠΥΥ και κάθε υπεύθυνο για τον υποβιβασμό των καρκινοπαθών Ογκολογικών ασθενών


Θέλω να εκφράσω την λύπη μου προς τον Υπουργό Υγείας, την ΕΣΑΜΕΑ, τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ και τον κάθε υπεύθυνο για τον υποβιβασμό των καρκινοπαθών Ογκολογικών ασθενών. Τα αίτια;
                                                                      
ΚΟΒΟΥΝ τα ποσοστά αναπηρίας τους, γιατί δεν τους θεωρούν μόνιμα αναπήρους. Ο καρκινοπαθής μετά την παρέλευση 3 ετών « τόσο του δίνουν περιθώριο» εάν δεν πεθάνει, θεωρείται ότι έχει γιατρευτεί. Πως είναι δυνατόν ένας άρρωστος από καρκίνο που κάθε 3 ή 6 μήνες πηγαίνει για επανεξέταση να θεωρείται μη μόνιμα ανάπηρος ; Ενώ ένας διαβητικός  π.χ. να είναι εφόρου ζωής ανάπηρος και να πιστοποιείται η αναπηρία του με 67 %.  Δεν τα έχουμε με τους διαβητικούς, όμως στη  σημερινή εποχή με τις νέες εξελίξεις της Ιατρικής, ο διαβητικός έχει μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής και πεθαίνει από ο,τιδήποτε  άλλο εκτός από διαβήτη. ‘’Να έχει ζωή ο άνθρωπος’’.

Σε τι επίπεδο θνησιμότητας βρίσκονται οι καρκινοπαθείς και σε τι οι υπόλοιποι ΑΜΕΑ; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς;

Ο εξευτελισμός της ψυχής που υφίσταται κάθε ογκολογικός ασθενής όταν είναι να περάσει από επιτροπή, τον αντιλαμβάνεται η επιτροπή; Ποιο κομμένο στήθος γυναίκας θα φυτρώσει, ποιος πνεύμονας που έχει αφαιρεθεί από καρκίνο με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην γνωρίζει το χρόνο της ζωής του, θα ξαναφυτρώσει. Ποιος άνδρας που χάνει τον ανδρισμό του μετά από αφαίρεση καρκίνου προστάτη θα επανέλθει στα φυσιολογικά του. Ποιος καρκινοπαθής με κολοστομία από καρκίνο του εντέρου δεν θεωρείται ανάπηρος; Ποιο παλικάρι με καρκίνο των όρχεων που ίσως ποτέ η φύση δεν του χαρίσει το δικαίωμα της πατρότητας θεωρείται υγιής και όχι ανάπηρος; Ποιος καρκινοπαθής που του αφαιρείται ο θυρεοειδής, «ο ωραιοπαθής αυτός αδένας όπως έπρεπε να λέγετε», ποιος παραθυρεοειδής που κόπηκε κατά την θυρεοειδοκτομή, ποιος λεμφαδένας που σωρηδόν αφαιρείται στις επεμβάσεις θα φυτρώσει για να δώσει μια ποιότητα ζωής αξιοπρεπή στον καρκινοπαθή ασθενή; Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές άλλες μορφές καρκίνου που στερούν έναν άρρωστο να ζει κανονικά. Ας σταματήσουμε όμως εδώ.

Παρέχει η πολιτεία ένα επίδομα 320 ευρώ το μήνα, τα οποία ξοδεύει ο καρκινοπαθής για φάρμακα, έξοδα μεταβίβασης στα νοσοκομεία, και του τα στερεί γιατί δεν τον θεωρεί μη μόνιμα ανάπηρο, και του αξιολογεί την ζωή κάθε δυο ή τρία χρόνια που πρέπει να περάσει από τα ΚΕΠΑ. Λες και το καρκινικό κύτταρο που του έχει αφαιρέσει ένα μέρος του υγιούς σώματος του, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναχτυπήσει.

Βομβαρδίζεται ο καρκινοπαθής με ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, ραδιενεργό ιώδιο και τόσα άλλα που στερούν άλλες ζωτικές λειτουργίες και δεν θεωρείται μόνιμα ανάπηρος.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ……………

Με  εκτίμηση Σαραφίδου Ευγενία
Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  ΔΡΑΜΑΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ 110
ΤΚ66100 ΔΡΑΜΑ - ΤΗΛ. 2521351110

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου