Τροφές με ισχυρή δράση εναντίον του καρκίνου

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα νέο και ισχυρό συστατικό με αντικαρκινική δράση σε τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης όπως στα φασόλια, τα καρύδια, τα δημητριακά, τις φακές και τα μπιζέλια και συστήνουν ότι μέσα από την τακτική κατανάλωσή τους στη διατροφή μας  θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου. 

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν την ουσία inositol pentakisphosphate (IPP). Η δράση της ουσίας αυτής εστιάζεται στην καταστολή ενός ενζύμου το οποίο προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Η ανακάλυψη έγινε όταν οι ερευνητές αναζητούσαν τρόπους καταστολής του ενζύμου phosphoinositide 3-kinase. Το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων των πνευμόνων, των ωοθηκών και άλλων.  H ουσία αυτή μελετήθηκε σε περιπτώσεις όγκων κυρίως στους πνεύμονες και στις ωοθήκες και τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ενεργός ουσία IPP των φασολιών, καρυδιών, δημητριακών, μπιζελιών και της φακής, έχει διπλή ιδιότητα.
Η ιδιότητα αυτή φάνηκε ως αποτελεσματική στη καταστροφή των ήδη δημιουργημένων όγκων και επίσης σημαντική στην ενίσχυση της  δράσης  των χημειοθεραπειών  που χρησιμοποιούνται εναντίον του καρκίνου των πνευμόνων και των ωοθηκών, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία που είναι τοξική και με πολλές παρενέργειες η ουσία IPP που βρίσκεται στις τροφές αυτές δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο ακόμη και σε υψηλές συγκεντρώσεις γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη χρήση της στον άνθρωπο.
Θα μπορούσε δηλαδή  να δίνεται μαζί με χημειοθεραπευτικά φάρμακα, για να ενδυναμώνει τη δράση τους και  για καλύτερη καταστροφή καρκίνων των πνευμόνων και των ωοθηκών και άλλων.
Βλέπουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο, έχουν πολλά να μας προσφέρουν. Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια, τα καρύδια, τα δημητριακά, πιθανόν να μπορούν να μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνων.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου που έκαναν τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, πιστεύουν ότι είναι έτοιμοι τώρα να προχωρήσουν σε κλινικές πλέον έρευνες. Ο στόχος είναι να αποδείξουν την προληπτική δράση των τροφίμων αυτών όπως επίσης και την ισχυροποίηση της δράσης της χημειοθεραπείας από την ουσία IPP που περιέχουν.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ότι φυσικές ουσίες, που υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορα τρόφιμα που διαθέτουμε για την καθημερινή διατροφή μας και προτείνει η Μεσογειακή Διατροφή, μπορούν να μας προστατεύουν από πολλές ασθένειες.
Επίσης οι συνδυασμοί τροφίμων έχουν σημαντικές ευεργετικές συνέργειες. Για παράδειγμα η κατανάλωση ντομάτας μαζί με μπρόκολο, φαίνεται να μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο από ότι το κάθε λαχανικό από μόνο του.
Η κατανάλωση ποικιλίας και συνδυασμών λαχανικών όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών μαζί με όσπρια, φασόλια, φακές, μπιζέλια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, μπορούν να έχουν εξαιρετικά ωφέλιμες δράσεις στον οργανισμό μας.


Read more: 
http://www.genenutrition.gr/ 

1 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για το λεπτομερές σας άρθρο. Η διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την υγεία. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορείτε να αναρτήσετε περαιτέρω πληροφορίες για το ποιες εξετάσεις χρειάζονται για πρόληψη με βάση του καρκινικούς δείκτες. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή