Η παιδική παχυσαρκία ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο


Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις διαστάσεις που θα πάρει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στο μέλλον, είναι όμως βέβαιο πως οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά γύρω μας. Τα στατιστικά δείχνουν πως περίπου 2 στα 5 Ελληνόπουλα έχουν βάρος πάνω από το ανώτερο φυσιολογικό όριο. 

Μια σκέψη στο μυαλό αρκετών, είναι πώς θα είναι η υγεία αυτών των παιδιών στο μέλλον, δεδομένου ότι πριν κάποια χρόνια η παχυσαρκία δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Μέσα σε 13 μόλις χρόνια (από το 1997 έως το 2009) παρατηρήθηκε αύξηση πάνω από το 50% στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Είναι γνωστό πως η παιδική παχυσαρκία οδηγεί σε παχύσαρκους ενήλικες με αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, χαμηλή ποιότητα ζωής και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Μία από τις πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος και τη μειωμένη σωματική άσκηση είναι ο καρκίνος. Η ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου κατά την ενήλικη ζωή, δεν εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά είναι μια διαδικασία που ξεκινά από την παιδική ή εφηβική ηλικία. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής των παιδιών σήμερα, μπορεί αύριο να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και των νεφρών. Όσο πιο νωρίς αποκτήσει το παιδί ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια μορφή καρκίνου, κατά την ενήλικη ζωή τους.

Η διατροφή του παιδιού δεν είναι ένα θέμα που επιτρέπεται να παραβλέπουν οι γονείς ή οι φροντιστές του. Είναι σημαντικό το παιδί να τρώει ισορροπημένα από τη βρεφική ηλικία. Οι κακές διατροφικές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να διαμορφωθούν από την αρχή σωστά, με την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση. Είναι πια καιρός η διατροφή του παιδιού και του εφήβου να διαχειριστεί με τη σοβαρότητα που της αναλογεί.

ΓράφειΚατσαρού Βιβή, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Πηγήhttp://www.genenutrition.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου