Η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί αύξηση του βάρους αλλά αυξάνει το κοιλιακό λίπος


Μια αναθεώρηση της Διεθνούς Εταιρείας για την εμμηνόπαυση βρήκε ότι μετά την εμμηνόπαυση δεν προκαλείται αύξηση στο σωματικό βάρος της γυναίκας. Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση συνδέονται με μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το σωματικό λίπος κατανέμεται στο σώμα, οδηγώντας τις περισσότερες φορές σε επιπλέον κοιλιακό λίπος.

Με αφορμήτον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση (Οκτ. 18), η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης πραγματοποίησε μια μεγάλη αναθεώρηση σχετικά με το σωματικό βάρος των γυναικών πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Μια σημαντική ανησυχία για πολλές γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών είναι αν θα πάρουν κιλά μετά την εμμηνόπαυση. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση τείνουν να βάζουν κατά μέσο όρο περίπου 0,5 κιλό το έτος. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία διότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες σχετίζονται με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων όπως κατάθλιψη, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι. Τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί από το 1980, ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες σαν τη δική μας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συνετέλεσαν σε αυτή την αύξηση και δεν είναι μόνο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών είναι μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών και οι διακυμάνσεις των ορμονών του φύλου έχουν προταθεί ως κύριοι παράγοντες στην αύξηση του βάρους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία σχετικά με το γιατί οι γυναίκες αυξάνουν το σωματικό τους βάρους μετά την εμμηνόπαυση. Βρέθηκε ότι η αύξηση του βάρους οφείλεται σε μη ορμονικούς παράγοντες και όχι στην ίδια την εμμηνόπαυση. Το βασικό εύρημα όμως ήταν ότι στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, είτε αυτές πάρουν βάρος είτε όχι, η αποθήκευση του σωματικού λίπους στρέφεται στην περιοχή της κοιλιάς. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό οφείλεται στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ερευνητές, είναι μύθος ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση του βάρους στη γυναίκα. Ο τρόπος ζωής και η διαδικασία της γήρανσης είναι οι πραγματικοί παράγοντες που προκαλούν αύξηση του βάρους.  Η εμμηνόπαυση όμως μετατοπίζει το σημείο που αποθηκεύεται το επιπλέον λίπος του σώματος από τους γοφούς προς τη μέση και την κοιλιά ενώ με τη σειρά του, το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, η θεραπεία με οιστρογόνα (HRT) δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η θεραπεία αποκατάστασης των ορμονών μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του κοιλιακού λίπους στις μετά εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης ζητά από τις γυναίκες να είναι πιο ενήμερες σχετικά με τα προβλήματα που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και να λαμβάνουν εγκαίρως μέτρα για να διασφαλίσουν ένα φυσιολογικό βάρος σώματος μετά την εμμηνόπαυση.

Πηγή: www.genenutrition.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου