Η αυξημένη πρόσληψη φλαβονοειδών μειώνει τον κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 11ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της AACR (American Association for Cancer Research) σχετικά με την Έρευνα και πρόληψη του Καρκίνου, η αυξημένη πρόσληψη φλαβονοειδών, μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του επιθετικού προστατικού καρκίνου.

Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων και ποτών φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως φρούτα, λαχανικά, βότανα και τσάι μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία κατά του επιθετικού προστατικού καρκίνου αλλά και να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα της υγείας.
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη αλλά λίγες είναι αυτές που έχουν εξετάσει την επίδραση τους στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 920 άνδρες Αφρο-Αμερικανικής και 977 άνδρες Ευρωπαϊκής –Αμερικανικής καταγωγής οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της πρόσληψης των φλαβονοειδών, τα οποία μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας βάση δεδομένων της USDA για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε φλαβονοειδή.

Οι άνδρες με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με τους άνδρες με τη χαμηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών. Η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα για επιθετικό καρκίνο του προστάτη στους Αφρο-Αμερικανικούς αλλά και στους Ευρωπαίους-Αμερικανικούς άνδρες ενώ ο κίνδυνος ήταν σημαντικά χαμηλότερος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών και στους καπνιστές.
Το διατροφικό ερωτηματολόγιο περιείχε τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, τσάι, σταφύλια, φράουλες, κρεμμύδια, σκόρδο, λάχανα, σπανάκια, φασόλια, ρόδια, μύρτιλλα και άλλα.

Πηγή: American Association for Cancer Research (AACR). "Increased flavonoid intake reduced risk for aggressive prostate cancer."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου