Καρκίνος του πνεύμονα


Η πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για περίπου 157.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με στατιστικές δημοσιευμένες από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία το 2003. Ο όρος περιλαμβάνει τέσσερις κυτταρικούς τύπους: καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (πλακώδες καρκίνωμα), αδενοκαρκίνωμα, μεγαλοκυτταρικό καρκίνο και μικροκυτταρικό καρκίνο. Η συντριπτική πλειοψηφία τους προκαλείται από καρκινογόνα στον καπνό του τσιγάρου. Η επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι χαμηλή - μόνο 1 στους 7 πάσχοντες ζουν για 5 χρόνια. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι σχετικά δύσκολο να θεραπευθεί αλλά πολύ ευκολότερο να προληφθεί. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να αποθαρρυνθούν από το κάπνισμα και οι ήδη καπνιστές πρέπει να υποστηριχθούν στις προσπάθειές τους να το κόψουν.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Η αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση ατόμων με μακροχρόνιο ιστορικό καπνίσματος και οι οποίοι έχουν ηλικία 50-60 ετών. Σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου, ο έλεγχος ανιχνεύει τη νόσο στα πρώιμα στάδιά της όταν έχει τις περισσότερες πιθανότητες θεραπείας. Παρόλα αυτά, επειδή ο έλεγχος είναι πολύ ακριβός, και υπάρχουν εκατομμύρια καπνιστές, τα έξοδα της δημόσιας υγείας για μαζικό έλεγχο είναι υψηλά συγκρινόμενα με το κόστος εκστρατειών ενθάρρυνσης των καπνιστών να διακόψουν ή της διδασκαλίας των εφήβων προκειμένου να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου